Diafragma

Opdracht 1:

_DSC5760 1m

_DSC5757 1m

f/2.8 en f/22

Ik heb bij deze foto gesmokkeld omdat ik de foto met de hoge diafragma-waarde wat heb bijgeknipt om de compositie een beetje te laten lijken op die van de lage diafragma-waarde. Ook had ik nog beter moeten kijken naar de achtergrond en het licht. De foto met de lage diafragma-waarde spreekt me het meest aan, rustiger en interessanter of zo.

Opdracht 2:

_DSC5365 1

f/16

Deze foto had ik al geplaatst deze week, maar past mooi bij deze oefening waarbij er op de voorgrond en de achtergrond onscherpte is en het onderwerp scherp.

Opdracht 4:

_DSC5697 1m

_DSC5701 1m

_DSC5710 1m

_DSC5717 1m

f/2.8

Ik stelde om de beurt scherp op emmer, bloem, dochter en houten schuurtje.

De foto met bloemen scherp is niet goed gelukt. Ik vond het erg moeilijk om scherp te stellen op dingen verder weg of kleine dingen zoals de bloemen en dochter haar ogen. Ook hier weer moeite om de compositie gelijk te houden en ook is de compositie meer gericht op de oefening dan een leuke foto.

Opdracht 5:

_DSC5670 1m

_DSC5682 1m

f/2.8

Ook hier weer moeite om de foto’s gelijk te maken en alleen de afstand van de achtergrond te variëren. De foto met de achtergrond dichtbij vind ik het leukst, de structuur en de kleur van het hout vind ik mooi bij de kleuren van dochter passen, een mooi contrast of zo, ruw / zacht.

Opdracht 7:

_DSC5780 4

f/2.8

Het scherpstellen op de ogen vind ik heel lastig en ik had ook meer rekening moeten houden met de schaduwen in het gezicht. En ik weet niet zeker of de achtergrond rustig genoeg is.

 

Samenvatting:

Het werd deze keer duidelijk dat ik geen twee enigszins gelijke foto’s kan maken zonder statief. Ook blijk ik handmatig scherpstellen op dingen die niet heel dichtbij zijn behoorlijk lastig te vinden. Ik moet meer rekening houden met schaduwen zodat ik deze kan vermijden in een gezicht of een andere oplossing bedenken als flits of photoshop. Het is voor mij een grote uitdaging om de oefeningen niet alleen als oefening uit te voeren maar er meteen ook leuke foto’s van te maken.

Nog zonder dat ik feedback heb gehad heb ik dus eigenlijk al heel veel geleerd van deze les.

 

Dank je wel lieve J ade dat je zo geduldig mee wilde werken aan deze foto-opdrachten.

Les 3

3 thoughts on “Les 3

  • July 20, 2013 at 20:05
    Permalink

    ik kijk naar je foto’s en denk: mooi. Dan lees ik wat je erbij schrijft, scrol terug en denk: oh ja, helemaal niet gezien. 😉

  • July 21, 2013 at 19:21
    Permalink

    Oh wat goed dat je zulke oefeningen doet. Dat is bij mij nog altijd bij een goed voornemen gebleven. De eerste foto van oefening 4 springt er voor mij uit, prachtig!

    Liefs,
    Rosalie

  • July 22, 2013 at 17:46
    Permalink

    Leuk dat je zo gewillig ‘fotomateriaal’ in de buurt hebt en interessant om de verschillen te zien. Zo kun je iets bewust leren inzetten en uiteindelijk zien wat je het mooist vind passen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *