_DSC7894 1m

Sint Jan

Johannes de Doper (Sint Jan) werd geboren op 24 juni. Johannes was degene die de mensen opriep om tot inkeer te komen.

Om ons heen zien we de natuur aan het begin van de zomer zo uitbundig en rijk. Alle bladeren hebben zich vol ontplooid, overal staan bloemen en de vruchten gaan komen. Het groene kleed van Moeder Aarde tooit zich in bloemenpracht.

De avond voor het Sint Jansfeest werden vroeger de “Sint Jansplanten” gerooid : Sint Janskruid, Artemisa, Verbene, Calcarie, Bijvoet, IJserkruid, Ridderspoor, allemaal planten met een bijzondere kracht. Hiervan werden Sint Janskronen gevlochten en boven de huisdeuren gehangen, als bescherming en liefdesmiddelen.

Op talloze plaatsen in Europa worden nog op 24 juni Sint-Jansvuren ontstoken. Dit gebruik stamt uit voorchristelijke tijden. Men kende aan het vuur een reinigende werking toe en ook de boze geesten konden erdoor worden verjaagd. Sprong men door de vlammen van het vuur, dan was dat om ongeluk en ziekten te overwinnen voor het komende jaar.

Er is een oud gezegde dat luidt: ” Met Sint Jan draait het blad zich om.” Na deze dag treedt een langzame verandering op in de natuur. Ook in oude, heidense culturen werd omstreeks 24 juni een feest gevierd, het midzomerfeest. Dan braken in de natuur alle magische krachten los.

Het is het natuurgebeuren dat ons oproept tot een uitbundig feest. Het meegaan met de natuur naar buiten, die ons helemaal mee naar de kosmos neemt.

We vieren het Sint Jansfeest met al de kinderen van de school met een gezellige picknick, bloemenkransen, spel, dans, zang, dromenbriefjes in het vuur en natuurlijk het vuurspringen. Dit jaar heeft L eff voor het eest gesprongen net als alle eerste klassers.

In het midden van de zomertijd
Is ’t naamdag van Sint Jan.
Wij vieren hem met zang en spel,
Sint Jan de heil’ge man.

Johannesdag in zomertijd
Doet bloeien ’t leven al.
Wij toeven hier vol dankbaarheid,
In ’t veld, op berg, in dal.

Zie hier mijn vorige post over Sint Jan, wat meteen mijn eerste post was van Foto-Project Seasons. Hoera voor 1 jaar Seasons en dank aan iedereen die meedoet of het een warm hart toe draagt. Hier kun je al mijn Seasons-posts achter elkaar zien

Bij BarbaraStellaArnikaKristelSarahAngelaAnnelotSandraKarin en Maaike kun je ook de seizoenen meebeleven.

Lees hier meer over het fotoproject Seasons.

Seasons ~ 34

One thought on “Seasons ~ 34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *