bij25x

Print van Amanda Clark

Deze zomervakantie doen we op verzoek van onze oudste dochter een bijenproject. Natuurlijk waren we al op de hoogte van de ernstige problemen met betrekking tot de enorme bijensterfte en we wilden eigenlijk al lang voor het project de bijen helpen, maar wat we konden doen voor de bijen dat wisten we niet precies. Hieronder zal ik wat tips geven hoe ook jij bijen op een simpele manier kan helpen.

Ik heb nog nooit gevraagd om een bericht te delen van mijn blog, maar voor deze maak ik graag een uitzondering om de bijen een hart onder de riem te steken. Dus alsjeblieft deel dit bericht op facebook, twitter, blogs, instagram of waar dan ook.

Hoe dichter wij tot de imme komen, des te meer boeit ons haar wereld (duizenden bijen werken harmonisch samen, een organisme vormend; de imme).
Quote van de BD-imkerwerkgroep.

Er zijn vele bijensoorten waarvan er ongeveer 300 in Nederland voorkomen. Sommige leven in groepen en andere solitair, sommige zijn zeldzaam en andere komen meer voor, maar alle bijen zijn in gevaar. En daarmee ook onze voedselproductie daar bijen voor een groot deel voor de bevruchting van de planten zorgen welke wij eten.

Hier kun je een kaart vinden met de meest voorkomende bijen.

Veel mensen kennen de honingbij, deze zorgt niet alleen voor de bevruchting van bloemen, maar ook nog eens voor honing, bijenwas, propolis en koninginnengelei. Help de bij door biologische honing te kopen bij de biologische-imker of natuurwinkel (bv van de Traay) en ook hier kun je honing bestellen. Biologische imkers laten de bijen hun eigen honing houden om de winter door te komen en gebruiken geen gif ter bestrijding van ziekten bij bijen etc. (bij-vriendelijker en veel gezonder). Het helpt natuurlijk ook om biologische groente en fruit te kopen of zelf te verbouwen.

Wat honingbij feitjes: Om 1 eetlepel honing te maken bezoeken bijen wel 4.000 bloemen. Honingbijen doen dansjes om elkaar te vertellen waar er nectar te vinden is. Voor 1 kg honing moeten bijen wel 40.000 km afleggen, dat is 1x rond de aarde. Een bijenkast bestaat in de zomer uit ongeveer 60.000 bijen. De koningin legt soms wel 2000 eitjes per dag. Werkbijen worden in de zomer maar 6 weken oud en de koningin kan wel 5 jaar oud worden. Voor 1 kg bijenwas moet er wel 10 kg honing worden gegeten door de bijen. Was wordt door werkbijen op een bepaalde leeftijd uitgescheiden uit haar achterlijf daarna kauwt ze het en maakt er met wiskundige precisie raten van.

Naast de honingbij zijn er ook veel andere bijensoorten, natuurlijk kent iedereen de hommel, maar er zijn er nog veel meer. De hommel kun je helpen door een hommelkastje te maken of te kopen en een aantal solitaire bijen maak je heel gelukkig met een bijenhotel (insectenhotel). Wij hebben deze vakantie een bijenhotel gemaakt die nu staat te pronken in onze tuin. Zo leuk, zeker ook voor de kinderen om er aan te werken en te kijken naar de diertjes. Je kunt hem zo klein of zo groot maken als je wilt, kijk hier meer informatie.

Maar je kunt nog meer doen om bijen te helpen. Door de grootschaligheid van de landbouw en het verstenen van steden en tuinen is er een groot te kort aan bloemen en vooral gifvrije bloemen. Veel planten, bloemen, zaden en bollen bevatten veel verschillende soorten bestrijdingsmiddelen waar bijen erg ziek van worden of gedesoriënteerd of erger. Het planten en zaaien van biologische bijenbloemen is van grote waarde voor de bij. Hier kun je de bloemen, planten en bomen vinden waar bijen dol op zijn (hier een beknopte versie). Je kunt al dit najaar biologische bolletjes kopen van de krokus bv, zet ze in je tuin, in het plantsoen om de hoek, op het schoolplein, bij de buren etc. Deze link is misschien ook handig voor de verkrijgbaarheid van de biologische bloembollen. In het voorjaar kan er natuurlijk volop met biologische zaden gezaaid worden. Bij De Bolster koop je al 1kg biologisch bijenmengselzaad voor 19,08 daar kun je vele tuinen mee vullen. Zeker ook leuk voor zaadbommen. Maak je tuin wat bij-vriendelijker, haal bv wat tegels weg en zaai er bloemen. Bezoek eens een biologische kwekerij, zoals deze  waar zelfs een bijenmuseumpje is en een fijne theeschenkerij. Wij zijn er geweest en het is er heel mooi. Er is een holle boomstam met een bijenvolk te bewonderen, zo bijzonder. Of deze of deze kwekerij en er zijn er nog veel meer in Nederland.

Mocht je ook helemaal fan van bijen zijn geworden dan is urban beekeeping misschien wel wat voor je. Er zijn allerlei cursussen en de natuurlijk bijenhouden cursus spreekt ons het meest aan. Of wil je misschien wat doen voor het bijenlint bij jou in de buurt. Voor meer bij-vriendelijke-acties kun je hier ook kijken. Of adopteer een bij via Greenpeace.

Er is dus genoeg wat je kunt doen om bijen te helpen. Maar er zijn ook een paar dingen die je echt beter niet kunt doen. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, van het gif uit 1 doosje mierenverdelger kunnen 30 miljoen bijen worden uitgeroeid bijvoorbeeld. Maar ook de tuinaarde die je bij een tuincentrum koopt is behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen net als alle bollen, zaden en planten die daar te koop zijn. Met een beetje creativiteit en goede wil is het heel goed mogelijk om op een simpele manier onze omgeving een stuk bij-vriendelijker te maken.

Het Klokhuis besteedde aandacht aan de bij in deze uitzending.
En Zembla besteedde aandacht aan de bijensterfte in deze en deze uitzending.
Hier kun je nog een inspirerende TED-talk zien.
En hier een uitzending over pesticiden op tuinplanten door Radar.

Op mijn Bee pinboard op Pinterest kun je allerlei inspiratie op doen.

Hieronder een Instagram-glimp van ons bijenproject tot nu toe:

Project 2 bijenhotel, boek voor J en L, bijenbroche van wolvilt, bezoek aan biologische Kwekerij het Nieuwe Veld. Project 3 poster, lippenbalsem met bijenwas en honing, bijenwas bijtjes, knipsel. Project 1 boek voor mij, wilde perzik met roomboter en honing in de oven, hexagonkunst, bijenparadijs bord voor in de tuin.

Red de bij
Tagged on:                                                                 

11 thoughts on “Red de bij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *