Het is weer zover. De vlieren staan in net bloei. En omdat de bijtjes er niet zo gek op zijn mogen we er best een paar plukken om lekkere siroop van te maken.
Wat heb je nodig:
– 150 gram vlierbloesemschermen
– 1 kilo rietsuiker of agavesiroop of andere suiker vervanger.
– 1 liter water
– 2 biologische citroenen
Kies mooie schermen die echt in bloei staan en schud de evt insecten er af. Zorg voor een uitgekookte grote weckpot of 2 kleintjes natuurlijk.
Kook in een pan water en voeg al roerend de rietsuiker toe tot het volledig is opgelost.
Doe in de schone weckpot de vlierbloesemschermen zonder al te grote stelen.
Dan zijn de citroenen aan de beurt, was ze goed af en snijdt ze in plakjes en doe ze bij de vlierbloesem in de weckpot.
Giet het water en rietsuiker mengsel over de schermen en doe de weckpot dicht.
Laat het 2 tot 3 dagen in de zon staan en schut het af en toe even.
Hierna vis je de schermen en citroenen uit het sap. Je spant een schone theedoek over een pan en laat het sap door de theedoek in de pan lopen. Als alles er door is verwijder je de theedoek en brengt het sap nog even aan de kook.
De siroop is klaar en kan nu in uitgekookte flessen gegoten worden. Na het ingieten de dop goed vast draaien en dan op zijn kop zetten. En tatatata vlierbloesemsiroop.
Ja, heerlijk vlierbloesemsiroop! Dank voor de uitleg en mooie foto’s van het proces. Ik heb ook genoten van je andere foto’s!
Hartelijke groet, Mirthe